Paartje Twentse landganzen voor De Ahof

Door Lydia ter Welle

De Ahof is bezig met een proces om meer en meer een belevingsboerderij te worden. Beheerder Peter Jansen: “We willen een plek zijn waar jong en oud in aanraking kan komen met dieren en natuur die van oudsher passen bij een boerderij. Daarom willen we graag dat de bewoners van onze dierenweides een afspiegeling vormen van de dieren die van oudsher wonen op een boerderij, en waar mogelijk willen we ook dieren laten zien die wat minder bekend zijn of zijn geworden. Zo kunnen we misschien ook helpen om oude rassen in stand te houden. Vandaar ook de samenwerking met de Kleindiervereniging Euregio, een grensoverschrijdende club van liefhebbers van kleindieren en pluimvee. Zij adviseren ons, en wij verwijzen mensen door die op De Ahof komen en vertellen dat ze ook graag een paar konijntjes of kippen willen houden. Zo kunnen die mensen ook rekenen op goed advies over hoe je dieren moet houden, waar je op moet letten, en advies over geschikte soorten en over fokkers.”

Stefan Iding uit Bocholt en Henk Lubbers uit Aalten komen het ganzenpaar brengen. Iding vertelt, in die voor de grensstreek zo kenmerkende mengeling van Nederlands, Duits en ‘Platt’, waar de twee Twentse Landganzen vandaan komen. “Onze erevoorzitter Jan Aarnink hield vroeger Twentse Landganzen. Toen hij daarmee stopte, zijn ze naar een liefhebber van de soort in Kleef gegaan, Alfred eijer. Toen die man hoorde van de samenwerking van onze vereniging met De Ahof, bood hij meteen een paartje landganzen aan, bestemd voor De Ahof. ”

De Twentse landgans is het enige overgebleven Nederlandse ganzenras en behoort tot het type landgans. Het is een bedreigde soort. Zowel de KDVE als De Ahof hopen dat het paartje ganzen met succes zal broeden, om op die manier te helpen de soort in stand te houden. “Het is een dier dat ook wel werd ingezet voor erfbewaking”, vertelt Henk Lubbers. “Maar het is absoluut geen agressief dier; het zal zich alleen laten horen als onbekenden het erf betreden. Ze zijn heel geschikt voor een plek als deze, te midden van de andere dieren.”

Foto: Lydia ter Welle

De KDVE is een vereniging met leden aan beide zijden van de grens. De club richt zich op dierenvrienden, liefhebbers die verschillende soorten raskonijnen, hoenders, sierhoenders, watervogels en duiven houden en fokken. Elke herfst houdt de club de Euregio Show in de Aasee-hal in Bocholt, waar fokkers uit de regio hun dieren laten beoordelen door keurmeesters. Iding: “De term ‘fokkers’ wordt vaak verkeerd begrepen. Het gaat deze liefhebbers niet om geldelijk gewin, maar om met hun hobby bij te dragen aan het behoud van verschillende huisdierrassen. Het houden van kleindieren en pluimvee is echt een hobby voor het hele gezin. Leuk en leerzaam voor jong en oud. En als lid van onze vereniging kun je met andere leden ervaringen uitwisselen, eventuele problemen bespreken en uiteraard het plezier van je hobby delen.”

De ganzen worden vrijgelaten in de dierenweide en gaan meteen op onderzoek uit. De kalkoenen zetten even hun staart op, om groot en stoer te ogen, bij het zien van de nieuwe weidebewoners. De geiten en schapen komen even kijken, maar al snel gaat het leven op de dierenweide over tot de orde van de dag.