Onze Vereniging

Wij, de Kleindierenvereniging Euregio Aalten-Bocholt (kortweg KDVE), staan voor grensoverschrijdende samenwerking tussen kleinveehouders en fokkers aan beide zijden van de Duits-Nederlandse grens in het Bocholt-gebied. Daarom noemen we onszelf ook wel “Kleindierenvereniging Euregio” of KDVE.

Het is in 2013 opgericht als grensoverschrijdende Duits-Nederlandse vereniging samen met onze Nederlandse fokvrienden – dat is wat de KTVE zo bijzonder maakt.

De KTVE is gericht op fokkers en dierenliefhebbers van konijnen, sierpluimvee, watervogels en stamboomduiven van alle soorten en maten.

Wij zien bewust af van de term “fokkerijclub” in onze naam, omdat ons aanbod expliciet gericht is op liefhebbers en hobbyisten – ook al is het veredelingswerk onze eigenlijke basis. Helaas wordt de term fokken vaak verkeerd geïnterpreteerd (massale vermeerdering), maar het tegendeel is het geval: onze hobby dient actief het behoud van diverse oude rassen van huisdieren en hun vele verschillende kleuren. Door eventuele nieuwe kleurschakeringen dragen wij actief bij aan het behoud en de uitbreiding van een gevarieerde genenpool voor huisdierenrassen.

Maar de vereniging biedt nog meer. De leden komen regelmatig bijeen om ervaringen uit te wisselen, om de fokkerij van ervaren fokkers te bezoeken of om lezingen te horen over verschillende kleine dierenrassen. We hebben ook een jeugdgroep, die deelneemt aan de acties van de vereniging of ook eigen acties uitvoert. De jongeren nemen samen deel aan de nationale of federale jeugdkampen. Daarnaast bieden wij als vereniging de wettelijk verplichte New Castle inenting voor kippen aan en adviseren wij u graag bij de hervatting van de inentingen voor kleine dieren.

Daarnaast biedt onze vereniging jong en oud een echt alternatief voor de traditionele vrijetijdsactiviteiten. Nu de steden steeds groter worden, is er toch steeds minder natuur en dieren, is het niet leuk om er weer intensief mee om te gaan? De meeste jonge mensen kennen veel dieren meestal alleen van de dierentuin, van dierenparken of van de televisie. Onze vereniging geeft hen, maar ook alle geïnteresseerde volwassenen, de mogelijkheid om weer ervaring op te doen met de natuur. Dit is steeds weer merkbaar in onze tentoonstellingen.

Mensen zijn altijd gefascineerd en verbaasd door de verscheidenheid aan dieren in vorm en kleur. Als u ook geïnteresseerd bent geraakt in deze hobby en de zeer vertrouwde sfeer van de vereniging, dan bent u HERZLICH WILLKOMMEN met ons. We zijn blij met elk nieuw lid. Dat zeg je nu: Wij hebben geen enkel idee over het fokken en houden van fokpluimvee, … geen enkel probleem, als u fokker wilt worden, zullen de Raad van Bestuur en de Fokkerijdirecteur u graag met raad en daad bijstaan om u te helpen bij de aankoop van goede fok- en tentoonstellingsdieren.